Sunday, 24 July 2011

Tukar jantina dan mengubah kejadian Allah....


Assalamualaikum....AM terfikir sejenak mengenai seorang lelaki yang memohon jantinanya ditukar kepada perempuan baru2 ini...sesetengah orang yang berfikiran Rasionalis+Liberalis dan sewaktu dgnnya menganggap bahawa itu adalah hak individu tersebut..Hak asasi manusia...Apakah mereka lupa yang mereka telah dijadikan Allah dalam bentuk yang terbaik?sesuka hati je nak tukar atas alasan "saya badan lelaki tetapi emosi dan perasaan saya perempuan" atau "Allah telah jadikan emosi dan rasa saya sama macam perempuan, kenapa saya harus kekal dalam lelaki?!" Begitu jahil+bodoh+mengada-ngada yang terlampau..Rasulullah s.a.w melaknat mereka2 yang mengubah kejadian yang ada di badan mereka dan secara automatiknya HUKUM MENUKAR JANTINA DAN MENGUBAH KEJADIAN ALLAH ADALAH HARAM YANG SEBETUL2 HARAM. Ini berdasarkan beberapa buah hadis spt berikut:

1. Drp Ibn Abbas r.a. bahawa (maksudnya): "Rasulullah s.a.w. melaknat kaum lelaki yg menyerupai atau berlagak spt wanita (al-mukhannathiin / al-mutasyabbihiin bi al-nisa') dan kaum wanita yg menyerupai / berlagak spt lelaki (al-mutarajjilaat / al-mutasyabbihat bi al-rijaal)" (Riwayat al-Bukhari)

2. Drp Abu Hurairah r.a., beliau berkata (maksudnya): "Rasulullah s.a.w. melaknat lelaki yg memakai pakaian wanita dan wanita yg memakai pakaian lelaki" (Riwayat Abu Dawud dgn sanad sahih) -dipetik drp kitab Riyadhus Salihin.

Drp hadis di atas, jelaslah haram hukum lelaki menyerupai wanita dan sebaliknya. Perlu diingat, bila sesuatu larangan dlm nas itu disertai 'laknat' atau azab atau hukuman yg pedih s/ada di dunia atau akhirat, maka pelakunya adalah berdosa besar dan menjadi fasiq sehinggalah dia bertaubat nasuha.
Jika perbuatan 'menyerupai' atau ' berlagak' sahaja pun telah dikira berdosa besar dan dilaknat oleh Nabi s.a.w., apatah lagi perbuatan mengubah sesuatu anggota lelaki menjadi anggota wanita, lebih2 lagilah dosanya.

Bahkan perbuatan menukar jantina itu termasuk dlm kategori dosa besar yg lain (tambahan kpd dosa menyerupai wanita), iaitu mengubah ciptaan Allah s.w.t. atas dasar tak puas hati dgn takdir. Ttg perbuatan terlaknat mengubah ciptaan Allah s.w.t. tanpa sebab syar`ie (spt memulihkan kecacatan yg luar biasa) ini, saya telah jelas dlm sebuah jawapan kpd e-mel netter seblm ini. Sesiapa yg rajin boleh merujuk juga dlm kitab Riyadhus Salihin karangan Imam al-Nawawi itu.

Alasan naluri jiwa nak jadi perempuan tidak boleh diterima langsung sebg sebab utk mengharuskan perbuatan manusia yg dikutuk itu. Kalau begitu, seorg yg suka merompak pun akan berkata naluri jiwanya suka merompak. Begitu juga perogol, penzina, perasuah dan pelbagai penjenayah lagi boleh berhujah konon naluri jiwanya suka melakukan perbuatan2 jenayah itu. Bukankah perbuatan jenayah itu hanya pd penggunaan org ramai yg bukan penjenayah, pd seorg penjenayah, ia bukanlah jenayah yg perlu dihukum, ataupun paling kurang dia ada alasan sendiri utk mengharuskan jenayahnya itu atau menganggapnya bukan satu kesalahan. Mungkin alasannya, naluri jiwanya sukakan perbuatan itu.
Puak2 mak nyah yg dilaknat dlm hadis di atas harus ditangani dgn hikmah antara ibu bapa, masyarakat dan kerajaan.

Ibu bapa dan keluarga wajib mendidik anak2 supaya menjadi org Islam yg taat dan takut utk melakukan dosa (ini memandangkan majoriti lebih 90% golongan maknyah itu ialah Melayu Islam). Akidah terhadap pembalasan neraka amat berkesan utk membuang amalan jahiliyah ini. Para Sahabat dulu boleh meninggalkan amalan2 jahiliyah dgn aqidah (iaitu kepercayaan/keimanan) yg betul2 kukuh terhadap nasib hidup selepas kematian. Seseorg itu bertindak berdasarkan kepercayaannya, bila kepercayaan itu lemah, maka senanglah syaitan drp kalangan manusia dan jin menjadi gurunya.
Masyarakat pula wajib memandang jijik amalan yg tak diterima oleh masyarakat manusia yg waras ini, apatah lagi masyarakat Islam yg beriman dgn Allah dan Rasul-Nya s.a.w. Jika masyarakat menerima kehadiran mereka, nescaya lama kelamaan, makin ramai spesis itu akan muncul. Alhamdulillah, masyarakat kita rata2 tidak menerima spesis ini, sehingga hampir tak ada majikan yg sanggup menggaji manusia spt itu. Bagaimana majikan nak percaya pd seseorg yg tak amanah pd dirinya sendiri?

Kerajaan pula hendaklah lebih bertanggungjawab terhadap gejala sosial yg berlaku, apatah lagi bila kerajaan yg ada mendakwa sebg 'kerajaan Islam' dlm sebuah 'negara Islam'. Kalau tidak, rakyat akan kata kerajaan Islam ini hipokrit (…ada satu istilah yg semakna dgn 'hipokrit' ini dlm B. Arab, yg lebih keras jika disebut). Kalau dgn senang pelbagai undang2 (selalunya utk kepentingan politik) boleh diluluskan oleh parlimen yg dikuasai dgn majoriti 2/3nya, takkan tak boleh membuat satu undang2 menghalang perbuatan jenayah terhadap kemanusiaan ini.

***Petikan dari www.tranungkite.net dan diolah sedikit oleh penulis...

No comments:

Post a Comment